"Och här ser ni Krutov, med ett ansikte endast en mor kan älska." - Arne Hegerfors

-

2.12.09

JVM

Junior världsmästerskapet närmar sig ju, och sedan några dagar tillbaka ligger den svenska truppen ute. Inga större överraskningar, det är de juniorer som uppmärksammas i ES som fått en plats. Enda spelaren jag kanske saknar är Gabriel Landeskog, som jag personligen tycker är ett rivjärn med en hel del kvailtet som kan gynna Sverige på liten rink. Killen är dock ung och har ju kommande två år på sig att spela JVM på.
Det är ju annars sån jävla hysteri på att ungdomarna ska fram i representationslag så snabbt som möjligt. man ska helst ha spelat elitserien innan man fyllt 17 och när man är 18 bör man ha rutin och gärna vara en nyckelspelare i minst andrafemman. Kolla bara på Timrå och Djurgården.
Någon som känner igen namnet Magnus Häggström? Blev kedjekamrat med Foppa när denne gjorde comeback men fick stryka på foten nu när Näslund blev klar för spel. 23 år är killen och gjorde elitseriedebut i år. För fyra år sedan spelade han div. 3 hockey med Järveds IF och så sent som för två år sedan var han med och tog upp KB65 i 1:an. Många har pratat om Häggströms otroliga resa från div.2 till ES, som någon slags Åshöjdens BK-saga. Att jobba sig upp från "bruksortslag" till ES har blivit ovanligt, vilket är snudd på skrämmande. Inte lätt för ungdomar, som missar eller väljer bort möjligehten att gå på hockeygymnasium, att ha några visioner om spel i högre divisioner när den enda man kan motivera dem med är Magnus Häggström och hans klättrande i seriesystemen.

Nåväl, tillbaka till JVM-truppen. Victor Hedman fick nej från Tampa. Uttalandet från Mårts var klumpigt, när han sa att Tampa inte ville släppa honom 4 matcher (med betoning på bara 4). På Mårts låter det som att Tampa missunnar Sverige bara för att vara vrånga. Nu kanske det är så, vad vet jag, men jag har förståelse för Tampa. Hedman är en av deras viktigaste backar och att släppa iväg honom till småkronorna där han blir nyckelspelare och därmed måltavla för tacklingssugna ryssar och kanadicker som vill plocka bort honom, är skaderisken för Hedman stor. Samtidigt är det Hedmans sista JVM-möjlighet och det var i år han skulle leda Sverige till guld, så visst är det kanske taskigt av Tampa på det viset. Dilemma...

En backplats är ledig och den är ju vigd åt Erik Karlsson om han släpps från Ottawa dit han blev uppskickad förra veckan. Karlsson är en nödvändighet om Sverige ska ha chans på final i år också. Utan honom är försvaret inte nog bra.
Hur går det då? Det blir final om Karlsson ansulter till truppen. Tedenby kommer garanterat snurra upp motståndare även i år och Markström i mål känns som en superstjärna i juniorsammanhang. Bakom dom är det tunt. Pääjärvi-Svensson, Johansson och Josefsson i all ära, men dom räcker inte till för att ge Sverige det efterlängtade juniorguldet.

Nästa år är Victor Berglind med. Det tycker jag är häftigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar