"Och här ser ni Krutov, med ett ansikte endast en mor kan älska." - Arne Hegerfors

-

4.12.09

Arvikollen

Arvikollen, genialisk sammanfogning av orden Arvika och kollen, och ett nytt inslag i bloggen där jag kollar upp Arvikingar som flyttat till klubbar högre upp i seriesystemen. Ska försöka göra det en gång i veckan i mån av tid och information. Vissa veckor blir bättre än andra.

Vi börjar med den som kommit allra längst, nämligen Micke Johansson. Micke hoppade ju i somras på Nordamerikaflyget och begav sig till Kanada för att försöka ta en plats i Canadiens. Istället blev det spel i farmarlaget Hamilton Bulldogs, där han hittills gjort fyra matcher. Ljumskproblem har satt stopp för fler matcher, och poängskörden är på noll. Enligt rykten är
han påväg tillbaka i spel antingen den här veckan eller nästa.
Hamilton har 13 segrar (varav 3 på övertid eller efter straffläggning) och 10 förluster (varav 4 på övertid eller efter straffläggning)
Spekulationer har ju gått kring Johanssons vilja att stanna kvar i Hamilton eller vända skutan hem till Sverige igen. Min egen åsikt är att det är en väldig skillnad på att längta hem och vilja hem. Kanske är Johansson trött på att sitta i Hamilton, småskadad och vara så nära men ändå så långt borta från NHL. Däremot är jag rätt säker på att han inte bara ger upp efter allt jobb och träning han lagt ner för att komma dit han är nu. Närmare NHL än Micke är, har ingen Arviking varit och han måste ju ge det en chans, inte spela 4 matcher och sedan åka hem med svansen mellan benen för att det inte blev som han tänkt sig. Tror inte Micke är en "quitter" och därför tror jag också att han stannar så länge och gör allt som behövs för att få göra NHL-debut.


I Elitserien hittar vi två Arvikingar. En av dom är lite mer frekvent förekommande men båda två spelar i Brynäs, Peter Nolander och Victor Berglind.
Peter spelade så sent som igår, när Brynäs utklassade formstarka Skellefteå med 6-0 hemma i tablettasken Läkerol Arena. Peter var i högsta grad delaktig med två assist och +3. En tvåa i busbåset hann han också med på de knappa 14 minuters speltid han hade. Det var Peters tredjefemma som var hetast igår och gjorde hälften av målen genom Jakob Silfverbergx2 och Sebastian Lauritzen.
Peters säsong håller på att bli den bästa för honom hittills. 10 poäng (2+8) på 25 matcher att jämföra med hans bästa säsong (poängmässigt) 06/07 då han stod för 17 poäng (7+10) på 53 matcher. Med sina 10 poäng i år ligger han tvåa bland Brynäs backar och på 19:e plats i Elitseriens backliga.
Berglind, vår färskaste elitseriespelare, spelar ju mest i Brynäs framgångsrika J-20 lag (regerande svenska mästare) men har vid 7 tillfällen i år fått dragit på sig A-lagströjan. Speltiden har varit sparsam men han är ändå där, 17 år gammal, och har nog stora chanser att vara en av sju backar i Brynäs trupp nästa år.
Landslagströjan har han dragit på sig ett antal gånger även denna säsong, 6 stycken enligt Eliteprospects.com och fyra poäng har det blivit fördelat på två mål och lika många assist.
I J-20laget har Victor stått för 11 poäng (2+9) på lika många matcher.

I allsvenska Mora hittar vi juniorerna Henrik Olsén och Jim Engström som båda går på hockeygymnasiet. Olsén har tagit stora kliv i sitt spel och har fått göra både A-lags- och landslagsdebut den här säsongen. i J-20laget har det blivit 12 poäng (4+8) på 19 matcher och 44 utvisningsminuter. Inte helt otänkbart att han delat ut någon kommentar eller kanske nåt slag för att komma upp i dom siffrorna, om jag känner Henrik rätt. Växt har han gjort också, grabben. Jag träffade honom dagarna före sitt landslagsäventyr till Finland för ett tag sen. Killen måste ha växt minst 15-20 centimeter sen han var i Arvika 07/08.
Jim, född -93, flyttade till Mora den här säsongen för att representera J-18laget. Är för tillfället borta från spel p.g.a en skada han ådrog sig mot Valbo för en knapp vecka sedan. Han väntas vara tillbaka för lättare isträning nästa vecka.
Såg Mora spela träningsmatch mot Sunne på försäsongen och då tyckte jag Engström var den klart starkast lysande i MIK. Två mål tror jag det blev från hans klubba då och han hade drivet i skridskoåkningen som bara Jim har. Hoppas han bli helt skadefri och får det där lilla flytet. Då kan hans målskörd, som hittills är sex till antalet, växa sig ganska stor.

Johan Olofsson valde inför den här säsongen att gå till FBKs U-16-elitlag tillsammans med Jacob de la Rose som även han är AHC-bördig. Laget har gått lite knackigt, och ligger på en femteplats efter 8 omgångar. Däremot kan man nog inte lasta herrarna Olofsson/de la Rose som varit bland de mest framträdande i poänggörandet. Exakt statistik kommer, men har inte hittat något än. Johan och Jacob har också representerat J-18 elitlaget, där Johan stod för en assist.

Eric Örnberg är en spelare vi inte sett i AHC-tröjan på 11 år. Han stack som 21-åring till Bofors i Allsvenskan där det tyvärr blev lite speltid och han gick istälelt till div.1 klubben Skövde. I Skövde gick det något bättre och Eric var starkt bidragande till Skövdes avancemang till Allsvenskan, med 34 poäng i grundserien och 11 i kvalspelet. Följande året i allsvenskan blev inte lika lyckat poängmässigt och han bytte klubb än en gång, den här gången till Väsby. I Väsby har han vait sedan 05/06 och med dom kvalat till Allsvenskan två gånger, utan att ta klivet upp.
Den här säsongen har Eric stått för 19 poäng på 18 matcher och med det leder han interna poängligan. Väsby har dock gått lite sämre i år och har fem poäng upp till fjärdeplatsen i tabellen som ger spel i Allettan efter jul.

Henrik Sundvall lirar division 1 hockey även han, i Sunne IK. 14 poäng (6+8) har det blivit på 21 matcher. Ett bra facit för en -91:a som gör sin första div.1 säsong. I senaste matchen, mot Västervik, stod han för ett mål när Sunne vann med 6-3.
I Sunne har vi ju också CHCs stolthet Marcus "Lillis" Nilsson, som verkligen blommat ut till en div.1 spelare av rang. Med 35 poäng (12+23) leder han Sunnes interna poängliga överlägset, och med tanke på hur många klubbar som ville ha hans signatur inför den här säsongen, lär det inte vara färre när Sunne spelat klart i vinter.

Någon jag glömt som jag kan ta med nästa gång?
/1960

4 kommentarer:

  1. David Tindefjord är väl också en lirare med rötterna i Arvika?

    SvaraRadera
  2. Mycket sant! Han kommer med nästa gång:)

    SvaraRadera
  3. Låter bra det.

    Grym blogg by the way!

    SvaraRadera
  4. jonas lennartsson?

    SvaraRadera