"Och här ser ni Krutov, med ett ansikte endast en mor kan älska." - Arne Hegerfors

-

14.2.10

AHC-Köping HC 5-4

Vinstgaranti hade utlovats i mötet mot Köping. Trots att matchen inte riktigt blev som AHC hade tänkt sig, så kunde man ändå infria löftet. Slutresultatet skrevs till 5-4 efter periodsiffrorna 0-2, 2-1 och 3-1.

AHCs vinstgaranti hade antingen tänt Köping eller gjort AHC-spelarna nervösa, för i första perioden fanns det inte mycket att hurra över för Arvikas del. Skulle vara skottstatistiken då, för den vann Jössehäringarna med 14-10. Nu hjälper det ju inte att skjuta många skott, de måste ju vara av lite vassare karaktär än vad AHC sköt. Köping däremot fick två mål med sig i den första perioden, båda i spel 5 mot 5.
I den andra tändes ett litet hopp för AHC när Robban Frost satte 1-2 i powerplay. Ett minst sagt märkligt mål. Philip Anderssons projektil från blå går över målet, studsar rakt tillbaka mot plexit och dimper ner framför målet där Robban kan slå in pucken på tennis.
Köping gjorde tyvärr uppförsbacken både brantare och en smula halkig när man fyra minuter senare gjorde 3-1. Som tur var fick AHC snabbt ytterligare ett reduceringsmål när Pietari Oksa bröt sig förbi sin back och snyggt satte 2-3 upp i nättaket via stolpen. Hyvä!
Skotten vanns av AHC även i andra perioden, 12-10. Spelet var dock långt från bra och det krävdes rejäl uppryckning från AHCs sida.
Tredje perioden var väldigt böljande till en början och Köping spelade på resultatet. AHC försökte men var det inte för omständigt i uppspelen så var det slarvpass som ställde till det. Otäckt också när Philip Andersson tidigt i perioden krockar med en egen lagkamrat och tvingas utgå med märkbara problem med ena benet. I skrivande stund har jag inga ytterligare uppgifter om skadans omfattning.
Med halva perioden gången och halva kvar gör Oksa sitt andra och AHCs tredje mål, och Arvika kändes mer på gång. När Thomaz Andersson gjorde 4-3 köksvägen dryga 13 minuter in i perioden var Arvika rejält på G. Två och en halv period tog det alltså.
Dessvärre drabbades AHC av en utvisning nästan direkt efter ledningsmålet och Köping utnyttjade det och satte 4-4.
Thomaz Andersson hade innan matchen lovat att om Köping vann skulle han dansa naken på Thons Shoppingcenter i Charlottenberg, och det var han tydligt inte intresserad av. Med ett kanonskott gav han återigen AHC ledningen, med dryga minuten kvar av matchen. Köping protesterade högljutt och menade att pucken tog i ribban. Det gjorde den också, men i den ribba som sitter inne i målet och alltså godkändes målet helt korrekt.
Efter målet visade sig Köpings frusteration tydligt. Efter ett onödigt friläge för Köping som A-lagsdebuterande Andreas Zetterström räddade, blev det gruff mellan Andreas Östling, Oksa och två Köpingspelare. Båda lagen drabbades av dubbla roughingtvåor, men nummer 20 i Köping var inte riktigt nöjd med domare Lundgrens beslut. För att visa detta skrek han, sparkade i sargen, slog i sargen med klubban, slog iväg en vattenflaska och hävde ur sig diverse mindre smickrande ord. Han behövde inte sitta kvar i utvisningsbåset utan fick lämna för duschen. Hoppas han fick med sig alla bokstäver också.

Arvika kunde hålla undan och alltså vinna med 5-4 utan att spela bra. Tre poäng är dock tre poäng och i och med Hammarös förlust klättrade AHC upp en placering i tabellen. Närmast väntar Karlskoga på bortais på onsdag. Ett Karlskoga som gått väldigt bra på slutet och anledningen stavas självklart till stor del B-J-Ö-R-N Ö-S-T-L-U-N-D. Karlskoga jagar sista playoffplatsen, en poäng upp till Åmål som just nu innehar den.

Matchens:

+ Andreas Zetterström fick göra A-lagsdebut och gjorde det väl godkänt. Lite nervositet i vissa aktioner, men inget konstigt med det. Gjorde en kanonviktig räddning på friläge med en halv minut kvar av matchen och räddade därmed segern.

+ 3 poäng

- Ett lojt och oinspirerat AHC första två perioderna. Visst, det är snart slut på säsongen och det kommer varken kvalas upp eller ner, men vi har en publik att tänka på och ett klubbemblem på bröstet som det är värt att kämpa för.

- Bengt Lundgren. Är han kvar nästa år kommer det bli liv bland lagen i tvåan. Det blir ALLTID kaos när han dömer och det är sällan det beror på lagen som spelar. Han gör felbedömningar som skulle göra Forrest Gump förbannad.

- Philip Andersson fick ledas av isen. Hoppas det inte var alltför allvarligt.

? Borde det delats ut fribiljetter trots segern idag? Seger förvisso, men ingen kul match för publiken.

! Köpings spelare nummer 20 som fick frispel i utvisningsbåset. Jag kan förstå honom att det är frustrerande att åka på uddamålstorsk när man åkt buss från Köping på söndag och dessutom råka ut för Bengt Lundgren i 60 minuter, men man får ju behärska sig liiiite grann...